Molenplaats Sonsbeek
Deze geliefde plek voor bezoekers van Park Sonsbeek is een prachtig bezoekerscentrum gericht op stedelijk groen. Het is de entree naar park Sonsbeek. De historische achttiende eeuwse Molenschuur wordt gebruikt als horecalocatie, waar je terecht kunt voor een kopje koffie of een lekkere lunch. Het hele jaar door zijn er leuke activiteiten te beleven. Je kunt er folders vinden met fiets- en wandelroutes en het is een startpunt voor vele wandelingen door Sonsbeek park. Ook kun je er terecht voor het huren van een ruimte, bijvoorbeeld voor vergaderingen of ander bijeenkomsten.
Stedelijk groen
Groen speelt op veel vlakken een belangrijke rol in het stedelijke milieu. Op sociaal gebied is het en omgeving waar je onder andere kunt ontspannen, wandelen, met anderen af kunt spreken. Het is ook goed voor de gezondheid, aangezien het fijn stof reduceert en het klimaat regelt. Molenplaats stimuleert de ontwikkeling van stedelijk groen en draagt bij aan het groen bewustzijn van bezoekers. Ook hebben ze samen met een aantal andere organisaties Groen Arnhem opgezet. Zo hopen ze de belangstelling voor stedelijk groen te vergroten. Arnhem is een groene stad en daar zijn ze trots op!
De witte watermolen
De Molenplaats komt aan zijn naam door de witte Watermolen die er gevestigd staat. Dit is de laatste overgebleven molen van de zeven molens die oorspronkelijk op Sonsbeek park hebben gestaan. De andere molens zijn verdwenen om het landgoed te kunnen verfraaien. De Witte Watermolen maalt al koren sinds de vijftiende eeuw en wordt aangedreven door het water van de Sint Jansbeek. Nog dagelijks wordt deze ruim vijfhonderd jaar oude molen gebruikt voor het produceren van diverse biologische meel- en bakproducten. Deze producten kun je kopen in de molenschuur. Je kunt ook een rondleiding door de molen volgen. De gepassioneerde molenaar geeft je dan uitgebreid uitleg over het oude molenaarsambacht. Wanneer de molen geopend is, kun je de molenaars ook aan het werk zien in de molen.