Stadsvilla Sonsbeek

Park Sonsbeek bestond in de 18e eeuw uit drie gebieden: de Wildbaan, de Hartjesberg en Sonsbeek. In 1742 werd het landgoed de Hartjesberg gekocht door Adriana van Bayen. Zij liet in 1744 een woonhuis bouwen op het landgoed. Het kostte maar liefst 12.000 gulden, wat een ongekend hoog bedrag was voor die tijd. Dit werd de fundering van wat nu voor velen bekend is als de Witte Villa of Huis Sonsbeek. Een monumentaal pand dat uitkijkt over het prachtige Sonsbeek Park is de Stadsvilla Sonsbeek.

De geschiedenis

In al zijn jaren heeft de villa een aantal transformaties gehad. In 1900 werd de villa omgetoverd tot een hotel wat tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog zo heeft bestaan. Na de oorlog is het pand een tijd als school gebruikt. In 1987 kocht de gemeente het pand en het landgoed. Er werd een smeedijzeren hek neergezet en een gracht aangelegd. Het pand verkeerde in vrij slechte staat en werd in 1989 opgeknapt en gebruikt als museum. In 2004 werd besloten er een horecagelegenheid van te gaan maken.

De moderne stadsvilla

Ondertussen is de Stadsvilla een hotspot voor feestjes, diners of om een simpel drankje te drinken na een wandeling in het park. In 2014 is hij overgenomen door een nieuwe eigenaren die samen met écht Arnhemse ondernemers, ontwerpers en kunstenaars een nieuw interieur aan de stadsvilla hebben gegeven. Het kan nu een echt Arnhems pronkstuk genoemd worden. Het Grand Café is de centrale plek in de villa waar een maandelijks wisselend menu te vinden is. Op het terra kun je genieten van het uitzicht over het park. Daarnaast heeft de Stadsvilla wel zes ruimtes om feesten of bijeenkomsten te geven. Ook is het een prachtige locatie voor het geven van een trouwfeest. De mogelijkheden bij Stadsvilla Sonsbeek zijn groot!