De meeste zonnepanelen zijn opgebouwd met kristallijne zonnecellen en zijn in zogenaamde glas/folie-laminaat techniek techniek uitgevoerd. Om de cellen te beschermen tegen weersinvloeden en mechanische beschadiging worden ze ingekapseld in folie of giethars. Een vaak toegepaste techniek is inkapseling in ethyleenvinylacetaat (EVA). Daarbij worden de cellen tussen het solarglas aan de voorzijde en een kunststoffolie (tedlar folie) aan de achterzijde omhuld met EVA folie.

 

Zo geconstrueerd heeft het complete zonnepaneel een dikte van ongeveer 4 tot 5 mm. De dikte van de glasplaat aan de voor c.q bovenzijde van het zonnepaneel kan variëren omdat deze van de afmetingen van het paneel afhangt. Voor de glasplaat aan de bovenzijde wordt meestal wordt meestal ijzerarm gehard blank glas gebruikt dat, juist omdat het arm aan ijzeroxide is, het zonlicht bijzonder goed door laat. Indien gebruikt voor zonnepanelen wordt dit glas ook wel solarglas genoemd. De folie aan de achterzijde is een sterke meerlaags kunststoffolie die onder de naam tedlar bekend is. Een van die lagen bestaat uit aluminium, dat net als het glas aan de voorkant voorkomt dat zuurstof tot de zonnecellen kan doordringen en deze vroegtijdig doet oxideren. Een zonnepanelen-expert in Arnhem kan je precies uitleggen wat de mogelijkheden en voordelen zijn van dergelijke oplossingen.

Glas/folie laminaten

Glas/folie laminaten worden in grote laminatoren zo sterk verhit dat de EVA-folie tot een lichtdoorlatende kunststof massa smelt en zo de zonnecellen bijeen houdt. De aansluitdraden worden doorgaans door een kleine opening aan de achterzijde van de folie naar buiten gevoerd; hier wordt later (na het lamineer proces) de al eerder genoemde aansluitdoos (junction box) gemonteerd. Glas/folie laminaten kunnen net als gewoon glas in alle gebruikelijke profielsystemen worden gemonteerd. De geconstrueerde panelen zijn bijzonder geschikt voor de constructie van een zonnepanelen installatie op platte en schuine daken.

Het frame

Normaliter wordt het zonnepaneel gemonteerd in een frame van aluminium of roestvrij staal, waarbij een afdichting rondom voor een mechanisch deugdelijke bevestiging van het zonnepaneel in het frame zorgt. Het blanke glas dat aan de voorzijde van het zonnepaneel wordt gebruikt heeft speciale eigenschappen; het is gehard en extreem transparant en licht doorlatend vanwege het feit dat dit glas geen ijzeroxide bevat.

Shadowline uitvoering

Tegenwoordig zijn er ook frames in de zogenaamde “shadowline” uitvoering leverbaar, waarbij het frame van het zonnepaneel donker gekleurd is en dus niet meer in een lichte metaal kleur afsteekt tegen het donker gekleurde zonnepaneel. De zonnepanelen prijzen van deze variant zijn wel iets hoger dan de zonnepanelen prijzen van de standaard uitvoering met blank aluminium. Deze zijn verkrijgbaar in uiteenlopende merken.

Glas/glas-giethars panelen

Voor sommige toepassingen worden glas/glas-giethars panelen gebruikt. Deze panelen bestaan uit 2 glasplaten (solarglas aan de voorzijde en floatglas aan de achterzijde), waartussen de zonnecellen in giethars zijn ingebed. Uitgevoerd in deze zonnepanelen techniek is het complete zonnepaneel ongeveer 10 mm dik ten opzichte van de gangbare dikte van 4 tot 5 mm. Voor de productie van glas/glas panelen worden de voor – en achterplaat met de daartussen liggende strings zonnecellen schuin geplaatst, zodat de tussenruimte met vloeibare giethars kan worden gevuld. Het uitharden van de hars geschiedt onder invloed van UV licht of door verhitting, afhankelijk van de gebruikte soort.

Mogelijkheden van zonnepanelen met giethars techniek en multifunctioneel glas

De giethars techniek maakt in principe ook de productie van zonnepanelen met een groot oppervlak mogelijk. Glas/glas-giethars panelen kunnen als gevelbekleding, zonwerende elementen en zelfs voor de bouw van zonnedaken (solar daken) worden gebouwd. Panelen met “multifunctioneel” glas openen in combinatie met moderne zonne-energie technieken talloze gebruiksmogelijkheden, waaronder warmte en lichtwering en voorkoming van inkijk er maar een paar zijn. Daarnaast behoren ook inbraakbeveiliging en geluidswering tot de mogelijkheden. Zelfs bescherming tegen elektromagnetische straling is dankzij de hoge stand van de huidige glastechnologie haalbaar. Dankzij toepassing van gelaagd veiligheidsglas voldoen dergelijke panelen ook aan de eisen die aan glazen luifels en borstweringen worden gesteld uiteraard wel tegen hogere zonnepanelen prijzen.

Europese veiligheidsnorm IEC 61215

Belangrijk is in ieder geval dat de statische eigenschappen van zonnepanelen aan de Europese norm IEC 61215 voldoen en dat deze dus zijn geconstrueerd met gehard onbreekbaar veiligheidsglas dat extreem zwaar belast kan worden, zodat ze een hagelbui met hagelstenen van maximaal 25 mm diameter onbeschadigd kunnen doorstaan.