Bosbeheer is het proces van planning, controle en toezicht op het onderhoud van beboste gebieden. Het doel van bosbeheer is de kwantiteit en kwaliteit van de bossen te vergroten en tegelijkertijd de toegankelijkheid voor menselijke gebruikers te verbeteren. Bosbeheer kent vele toepassingen, van onderhoud van particuliere bospercelen tot het onderhoud van openbare parken. Als je graag buiten werkt en budgetten beheert, is een carrière als boomverzorger misschien wel iets voor jou. Met zoveel verschillende gebieden die bosbeheer diensten nodig hebben, zijn er genoeg mogelijkheden voor degenen die op dit gebied willen werken. Lees verder voor meer informatie over hoe jij als boomverzorger het bos kunt beheren.

Wat valt er onder bosbeheer?

Verantwoord bosbeheer houdt rekening met de biodiversiteit, de dieren die in het bos leven en met de mensen die van het bos afhankelijk zijn. Boomverzorgers zorgen er simpelweg voor dat onze bossen gezond en vitaal blijven. Omdat bomen groeien, en onderling concurreren om licht of voedingsstoffen, grijpen ze soms in door te zagen. Ze doen dat om bos uit te dunnen of te verjongen. Bij het dunnen scheppen ze groeiruimte voor favoriete bomen, bij verjongen gaat het er om ruimte te maken voor een nieuw bos. Bosbeheer omvat een grote verscheidenheid aan activiteiten en verantwoordelijkheden. Elke activiteit die helpt de gezondheid van een bos te handhaven en te verbeteren valt onder bosbeheer. Als iemand tegen jou zegt: ik wil mijn bos laten beheren in Gelderland, ga jij de klus dan klaren?

Stappen om boomverzorger te worden

Boomverzorger is geen baan waar je zonder de juiste opleiding of ervaring zo inloopt. Met de juiste opleiding kan een succesvolle boomverzorger echter een geweldig salaris verdienen en een grote verscheidenheid aan mogelijkheden tot zijn beschikking hebben in de openbare en particuliere sector. Je kunt boomverzorger worden als je een bachelordiploma hebt in bosbouw, ecologie of natuurlijke hulpbronnen. Je kunt ook boomverzorger worden met een tweejarig diploma in bosbouw of natuurlijke hulpbronnen. Ook kun je boomverzorger worden als je een diploma van een erkend opleidingsprogramma hebt.

Belangrijkste vereisten 

Veel mensen denken dat je als boomverzorger de hele dag een beetje buiten in de natuur rond mag lopen. Toch is het zo dat je als boomverzorger een breed scala aan kennis moet hebben om de bomen gezond en veilig te houden. Werken in de bosbeheer is een gave carrière waarbij je het milieu kunt beschermen en tegelijkertijd je eigen vaardigheden kunt inzetten. Dit is een carrière die een grote verscheidenheid aan vaardigheden vereist, waaronder bosbouw, biologie en ecologie, maar ook computerprogrammering, budgettering en analyse van het overheidsbeleid. Om te slagen in dit veld, moet je dus echt gepassioneerd zijn over bosbeheer!