Overheidsinstanties in Den Haag, zoals de gemeente bieden verschillende soorten subsidies om duurzame initiatieven te ondersteunen, zoals het installeren van zonnepanelen, het isoleren van woningen, het promoten van groene mobiliteit en het verminderen van afval en energieverbruik. Subsidies die beschikbaar zijn in Den Haag zijn o.a.:

  1. Subsidie voor klimaatadaptatie
  2. Subsidie voor de isolatie van bedrijfspanden
  3. Het bevoorraden van strandtenten middels elektrisch vervoer
  4. Sloopregeling dieselvoertuigen

Hieronder gaan we in op de verschillende subsidies die worden aangeboden.

Subsidie voor opvang regenwater

Subsidies voor klimaatadaptatie, zoals de opvang van regenwater, kunnen worden aangeboden door lokale overheden zoals gemeenten en provincies om particulieren, bedrijven en organisaties te helpen bij het nemen van maatregelen om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het opvangen van regenwater kan bijvoorbeeld helpen om de gevolgen van hevige regenval, overstromingen en droogte te verminderen.

In Den Haag wordt bijvoorbeeld de subsidieregeling ‘Groen, water en biodiversiteit’ aangeboden door de gemeente Den Haag. Deze regeling biedt subsidie voor maatregelen die bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit, het versterken van de groenstructuur en het verbeteren van de waterhuishouding in de stad. Het opvangen van regenwater kan hier onder vallen. De gemeente kan bijvoorbeeld subsidie verlenen voor het aanleggen van een groen dak, het installeren van een regenwateropvangsysteem of het aanleggen van een regenwatervijver.

De hoogte van de subsidie kan variëren, afhankelijk van de maatregelen die worden genomen en de kosten die hiermee gemoeid zijn. Vaak wordt er een maximaal subsidiebedrag vastgesteld en moeten de kosten wel onder dit bedrag blijven. Het is belangrijk om te weten dat het aanvragen van subsidie vaak aan bepaalde voorwaarden is verbonden, zoals het aanvragen van de subsidie binnen een bepaalde periode of het voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.

Tip: voor een bedrijf dat groene daken van hoge kwaliteit plaatst, kun je terecht bij Groendakspecialist uit Den Haag.

Subsidie voor de isolatie van bedrijfspanden

In Den Haag zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor bedrijven die hun panden willen isoleren. Deze subsidies zijn erop gericht om bedrijven te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen en de CO2-uitstoot te verminderen. Als bedrijfseigenaar kunt u hierdoor geld besparen op uw energierekening en bijdragen aan een beter milieu.

Er zijn verschillende subsidies waar u mogelijk voor in aanmerking komt, waaronder de Subsidie energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties, de Subsidie energiebesparing eigenaren woningen en gebouwen en de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze subsidies hebben elk hun eigen voorwaarden en maximumbedragen.

Het is belangrijk om te weten dat deze subsidies aan bepaalde voorwaarden zijn verbonden en dat het aanvraagproces soms ingewikkeld kan zijn. Als u geïnteresseerd bent in het aanvragen van een subsidie voor de isolatie van uw bedrijfspand, kunt u het beste contact opnemen met de gemeente Den Haag of de betreffende subsidieverstrekker voor meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces. Zij kunnen u ook helpen om te bepalen welke subsidie het beste bij uw situatie past.

Bevoorrading strandtenten elektronisch

Het bevoorraden van strandtenten middels elektrisch vervoer is een duurzame manier van transport die steeds vaker wordt toegepast. In plaats van het gebruik van vervuilende vrachtwagens of bestelbussen die op fossiele brandstoffen rijden, kunnen strandtenten gebruik maken van elektrische voertuigen om hun goederen te transporteren. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot verminderd en draagt men bij aan een beter milieu.

In Den Haag zijn er verschillende initiatieven en bedrijven die zich bezighouden met de bevoorrading van strandtenten middels elektrisch vervoer. Zo is er bijvoorbeeld het bedrijf Strandtransport, dat gespecialiseerd is in duurzame logistiek en zich richt op de bevoorrading van strandpaviljoens en -restaurants met elektrische voertuigen. Het bedrijf maakt gebruik van elektrische bakfietsen, transportfietsen en auto’s om de goederen te vervoeren.

Een ander initiatief in Den Haag is de ‘Zero Emissie Strandbevoorrading’, een samenwerkingsverband tussen gemeente Den Haag, Haagse Strandhuisjes, Strandtentexploitanten en diverse logistieke partijen. Hierbij wordt onderzocht hoe de bevoorrading van strandtenten op een duurzame en efficiënte manier kan worden gedaan, bijvoorbeeld met behulp van elektrische vrachtwagens en cargobikes.

Door het gebruik van elektrische voertuigen voor de bevoorrading van strandtenten wordt de luchtkwaliteit op het strand verbeterd en wordt er bijgedragen aan een duurzamere samenleving. Bovendien kan het een kostenbesparende oplossing zijn, omdat elektrische voertuigen over het algemeen goedkoper zijn in onderhoud en brandstofkosten.

In de krant lees je er meer over: AD.nl

Subsidie sloopregeling dieselvoertuigen

In Den Haag is er een subsidie beschikbaar voor het slopen van dieselauto’s, snorfietsen en brommers. Dit wordt ook wel de ‘Sloopregeling Oudere Diesels’ genoemd. De subsidie is bedoeld om het aantal vervuilende voertuigen in de stad te verminderen en zo de luchtkwaliteit te verbeteren.

Als je een oude dieselauto, snorfiets of brommer hebt die niet meer voldoet aan de milieunormen, kun je deze laten slopen bij een aangesloten demontagebedrijf. Het demontagebedrijf regelt vervolgens de afvoer van het voertuig en de vernietiging van het kentekenbewijs. In ruil daarvoor ontvang je een subsidiebedrag dat je kunt gebruiken om een milieuvriendelijker voertuig aan te schaffen, zoals een elektrische fiets of scooter.

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type voertuig en de leeftijd ervan. Voor een oude dieselauto kan de subsidie oplopen tot wel €1.000,-, terwijl voor een brommer of snorfiets de subsidie maximaal €250,- bedraagt. Het is wel belangrijk om te weten dat de regeling aan bepaalde voorwaarden is verbonden en dat niet alle voertuigen in aanmerking komen voor de subsidie.

Meer info op: Denhaag.nl